Bathroom or Powder Room Over 100 Square Feet – First Place –

Firm: DiGiacomo Homes, Inc.
Designer(s): Gigi DiGiacomo, Associate ASID
Project Name: Mid-Century Master

Project Statement

GOALS: Redesign and brighten master bath with mid-century modern aesthetic.

CONCEPT STATEMENT: The design aesthetic is modern with some elements of mid-century styling as appropriate for the 1960s home (and client furnishings). The space will be highly functional and open with cabinet wraps/blocks to define task areas. The finish palette will be bright white – to compensate for the complete lack of windows and natural light – and combined with natural materials such as wood and stone to add interest and depth. Special emphasis will be given to accent tiles that reflect mid-century shape and color.

USE OF SPACE: The bath was completely redesigned by removing walls and reconfiguring space to include a walk-in double shower, dual vanity, built-in linen cabinet, seating, and toilet area. The west wall, which contained heat/air ducting, was incorporated into the design as a physical break between the vanity and shower. We specified frameless glass for the shower door, a strip drain with the same large format floor tile for the shower floor and bath floor (no curbs to break up visual lines), and wrapped the shower corners (left and right) in the shower field tile to visually enlarge the space.

MATERIALS AND FINISHES: The overall palette was designed to be bright and white since the room has no windows or access to natural light. Over the white, we layered a sophisticated palette of finishes that embrace color, pattern, and texture: 1) long hex accent tile in “lemongrass” gold (mounted vertically for a new take on mid-century aesthetics) to serve as a spirited focal point; 2) large format slate gray floor tile to ground the room; 3) textured 2X10 glossy white shower field tile to brighten the space; and 4) solid walnut, with heavy vertical graining, used for the cabinets, cabinet wraps, and base trim, to provide rich contrast and honor Mid-Century aesthetics.

FF&E SELECTIONS: A custom walnut bench, upholstered with a water-resistant textured tweed fabric, was specified opposite the vanity (art above). Small objects and a runner, in dirty blue, were installed to add complimentary color interest.