Kitchen Under 240 Square Feet – First Place –

Firm: Martha O’Hara Interiors
Designer(s): Bhavan Bhimavarapu, Allied ASID
Project Name: Family Favorite Recipe

Project Statement

Some might say that a bustling young family and a small kitchen footprint is a recipe for disaster. But our thoughtful re-design for an active family of four, including two rowdy little ones and a live-in mother-in-law, prove that subtle adjustments to layout and storage can create ingredients for success.

Because our clients didn’t want to compromise the exterior of their classic brick home, or their budget with a costly addition, our challenge was this: to completely transform their space while staying true to the room’s 231 square foot layout. Our goal was to give the kitchen a design update that would maximize workspace, deliver storage solutions, and improve flow.

Our purposeful design reimagined where kitchen gadgets and appliances should reside. For instance, we removed the stove-top from the kitchen island to create a countertop with ample prep space. Repositioning the stove to the kitchen perimeter then allowed us to design a stunning range hood that now serves as an appealing focal point in the room. We moved the refrigerator to the back wall and conveniently positioned an oversized pantry next door – this added both storage and balance to the kitchen’s design. In the refrigerator’s original space, we designed an attractive appliance garage to hide gadgets when not in use.

A notable transformation was accomplished when we removed the island’s overhead pot storage and raised the ceilings for added height and storage. Now the kitchen is visually appealing from all angles, with ample natural light and balance. We resized the kitchen island, giving it a sleeker silhouette, to offer added space between the kitchen sink, island, and outer cabinets. We chose petite backless bar stools that can be easily hidden beneath the island. Now the high traffic walkway to the home’s porch can always remain open.

To accommodate a sometimes-hectic family life, we positioned a charging station and beverage center toward the kitchen entrance for easy grab-and-go convenience. Slate blue cabinets were another purposeful selection: Mom and Dad wanted a color that would complement the gorgeous brass detailing we used throughout, providing extra durability from mess hands.